Időzített bomba - alulbecsüljük nyugdíj után várható életkorunkat

2016. március 20., 13:58
Amerikai, brit és ausztrál biztosításmatematikusok azt vizsgálták, miként kerülhetik el a nyugdíjasok azt a kockázatot, hogy az egyre növekvő várható élettartam miatt idő előtt kifogynak a megtakarításaikból. A növekvő élettartam kockázattal (longevity risk) kapcsolatban nem rendelkezünk kellő információkkal, márpedig ennek igen súlyos hatása lehet a nyugdíjrendszerekre.

A brit Institute and Faculty of Actuaries (IFoA), az amerikai American Academy of Actuaries, és az ausztrál Institute of Actuaries of Australia szakértői közös kutatásaik során összehasonlították országaik nyugdíjrendszereit, amely alapján 5 olyan alapelvet határoztak meg, amire ügyelni kell a növekvő élettartam kockázata miatt...

A jelentés szerint az egyik legfontosabb alapelv, a megfelelőség, vagyis a megfelelő megtakarítási szint meghatározása, amihez arra van szükség, hogy az egyének be tudják lőni a számukra megfelelő jövedelmi szintet a nyugdíjas éveikre, így azt meg is tudják tervezni.

Ehhez persze megfelelő információkra is szükségük van a megtakarításokról,... Ezt tekintik a második alapelvnek.

A szabályozásnak kellően rugalmasnak kell lenni,figyelemmel az eltérő nyugdíjigényekre és lehetőségekre... Ez tehát a harmadik alapelv.

A negyedik alapelv a méltányos, igazságos nyugdíjrendszer  kialakítása és működtetése...

Az ötödik alapelv, a fenntarthatóság tekintetében az, hogy hosszú távra kell fókuszálni, kerülve a meglévő rendszerek “bütykölését”.

Az IFoA szerint az egyének hajlamosak alulbecsülni, hogy mennyi ideig fognak élni nyugdíjba vonulásukat követően, ami komoly pénzügyi nehézségek elé állíthatja őket...

Forrás: BSzle

Szeretne további információkat a nyugdíjbiztosítással kapcsolatBan?

Töltse ki a "Kommunikációs Űrlapot", küldje el nekünk! Munkatársaink 24 órán belül válaszolnak Önnek.

« Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

Finanszír Biztosítási Alkusz Kft.

1106 Budapest X. kerület,
Gépmadár utca 18. 2.em. 10.
Telefon: +3614221430
E-mail küldése
Finanszír Biztosítási Alkusz Kft. - Magyar