Ellehetetlenítik a gépjármű biztosítókat az önvezető autók

2016. március 16., 06:29
Az önvezető autók miatt konszolidálódhat a brit járműbiztosítási piac.

A biztosítók a termékpalettájuk bővítésén kell, hogy dolgozzanak, ha nem akarnak eltűnni a süllyesztőben - figyelmeztetett a Standard & Poor hitelminősítő cég a Financial Times beszámolója szerint.- írja a portfolio.hu

A hitelminősítő egy automatizációról szóló jelentésében azt nyilatkozta, hogy csökkenhet a kárbejelentések gyakorisága és a károk mértéke a közutakon, ami a biztosítási díjak, prémiumok, további konszolidációját okozhatja. Az S&P szerint még el kell telnie egy kis időnek, amíg az önvezető autók nagyobb számban a piacra lépnek, de a balesetek számának csökkenését már rövidtávon is várják.

Az Egyesült Királyságban a levezetett kilométerek száma nem változott az elmúlt 15 évben, a közlekedési balesetekben elhunytak, vagy súlyosan sérültek száma viszont közel a felére csökkent. A KPMG tanácsadócég becslése szerint 2040-re a személygépjárművek biztosítási piaca a jelenlegi 40 százalékára csökkenhet.

A Thatcham forgalmi trendeket vizsgáló kutatócég szerint még körülbelül 20 év, mire a teljesen önvezető autók (amelyekben se kormány, se pedálok nincsenek) az utakra kerülnek, de az automatizálás egyes szintjei már most hatással vannak a közlekedésre, ilyenek például az AEB-k (Autonomous Emergency Braking), amelyek a kutatócég szerint 40 százalékkal csökkentették a közutakon a sérülések számát.

Az automatizálás a biztosítóknak viszont új kihívásokat állít: például, tudniuk kell, hogy amikor a baleset bekövetkezett, a sofőr vezetett-e, vagy az automata. A következő 20-30 évben a személyi felelősséget többé-kevésbé felváltja majd a termék felelőssége. A biztosítói piac már készül a változásra: a brit biztosítók szövetsége, a Thatchammal és 11 biztosítóval karöltve már létrehozott egy együttműködést a kormánnyal az automata járművek jövőjéről való egyeztetés céljából.

Az S&P szerint az automatizálás miatt a járműbiztosítóknak a túlélésük érdekében a termékpalettájuk bővítésén kell dolgozniuk, például el kell mozdulniuk az életbiztosítási piac felé.

Forrás: biztositási szemle

KGFB díjkalkulátor
« Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

Finanszír Biztosítási Alkusz Kft.

1106 Budapest X. kerület,
Gépmadár utca 18. 2.em. 10.
Telefon: +3614221430
E-mail küldése
Finanszír Biztosítási Alkusz Kft. - Magyar